Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Uzun yıllar, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde "çok sebebe bağlı bir hastalık" olduğu anlaşılmıştır. Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:
- Bakteri plağı (Diş plağı adı da verilir),
- Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un. . . gibi),
- Bünyesel etkenler (Dişin yapısı. tükürüğün bileşimi. . . gibi)
Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna gör…
Devamını OkuŞeker, organizma için kaçınılmaz gıdalardan birisidir ve hayvan deneyleri şekerden yo…
Devamını OkuBeslenme alışkanlıklarının çürük oluşumuna etkisi olduğu öteden beri bilinmektedir. (…
Devamını Oku